Общо 1991 проектни предложения бяха подадени в рамките на приема по подмярка 4.1 “Инвестиции в земеделски стопанства”. Те са на обща стойност от над 1 млрд. и 471 хил. лева. Приемът приключи на 30 септември 2021 г., а голяма част от бенефициентите все още не знаят дали са одобрени или не.

Ето как ще се прекрати практиката с виртуалните животни

Един от тях е Тодор Таманов. Със земеделие се занимава от малък, като е в сектора вече 20 години.

"В момента съм пуснал проект по 4.1 от приема миналата година. Още нямам отговор. Дали сме хиляди левове на проектанти и нямаме един отговор. Доста ме е яд. С тази инфлация, тази техника вече струва с 30 до 40% повече. Обезсмисля се всичко", каза той.

Тодор кандидатства за техника, единствено най-необходимото - трактор, пръскачка и косачка, защото в момента обработва масивите си с руска техника и по думите му “е доста трудно”. 

Все още обаче не е ясно кога всички бенефициенти ще получат отговор за своите проекти. По думите му Тодор в сектора се говори, че уведомителните писма се очакват през месец септември. Но дали е така, никой не може да потвърди. 

Съществува обаче и другата страна - дори и да си одобрен, не е ясно дали ще успееш да изпълниш проекта си.

Фермерът Георги Николов е присъствал на Консултативен съвет по животновъдство, на който темата с мярка 4.1 е разгледана от бившия земеделски министър д-р Иван Иванов.

"Покрай войната в Украйна цените се вдигнаха и ако досега един трактор е струвал 100 хил. лева, сега струва 150 хил. лева. Министър Иван Иванов каза, че това е истина и обясни, че ако в проекта имаш 3 машини, можеш да се откажеш от едната и така да компенсираш цената. Но и в този случай, ако си кандидатствал за трактор и балировачка, ако се откажеш от едното - другото за какво ти е? Така че нещата трябва да се синхронизират или да се направи някакъв анекс, ако има свободни пари в ДФЗ, този свободен ресурс да се даде на фермерите", обясни Николов.

За същата “възможност” е разбрал и Тодор Таманов. Устройва ли ги обаче фермерите?

"Да се лиша от едната пръскачка или от едната косачка, за да мога да си купя само трактора? Това за мен е подигравка. Толкова ме е яд, че кандидатствах по това нещо, че никога повече няма да повторя. 1800 проекта не можаха за една година да ги одобрят и накрая аз знам, че пак ще спечелят проектите хора, които са с по 15 трактора. А не тези с по един стар трактор и то руски. Ще спечелят хора, които имат машинен парк от 10-15 млн. лева и нагоре. Такива като мен ще си караме руските трактори и ще си пеем руски песни. Такова е. За съжаление това е в България", заключи Таманов.