При първия прием на проекти по мярка 4,1 Инвестиции в земеделските стопанства на Програмата за развитие на селските райони ПРСР  няма да се приемат проекти за колективни инвестиции. Това е станало ясно на продължилото над 10 часа заседание на работната група по ПРСР към Земеделското министерство, съобщи за Фермер.БГ Наталия Тодорова, изпълнителен директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).


Всички членове на работната група, които представляват сектор Земеделие са категорични, че това е една широка врата за злоупотреби и източване на средства по мярката от юридическите лица, които могат да кандидатстват за колективни инвестиции.


Освен това интензитета на подпомагането по мярката може да достигне 90% финансиране на проекта и всъщност допустимите разходи за инвестиции на един участник с колективен проект може да достигне 5 млн. евро, което е много висок таван на фона на това, че един индивидуален проект по мярката е с таван 1,5 млн. евро за целия период на програмата, коментира Наталия Тодорова.


Министър Десислава Танева заяви: Предвид възможни рискове колективните инвестиции няма да бъдат допустими на първия прием. Причината е възможността да се заобикалят правилата и да се правят кухи колективи само заради по-високата субсидия. Докато не стигнем до съгласие за много стриктни критерии, няма да ги пуснем, каза още Танева.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!