В дневния ред на заседанието на Министерски съвет от 25 юни е предвидено обсъждането на проект на МЗХ за промяна на Решение 56 на МС от 2011 г. относно забрана за отглеждането на ГМ царевица MON 810 на територията на България. МЗХ отстоява категорично забраната за отглеждане на ГМО царевица в България.

 

В края на 2013 г. ЕК прикани България да отмени забраната за отглеждането на ГМО царевица с мотив, че забраната е с неправилно правно основание. В началото на 2014 г. ЕК информира България, че предстои стартирането на процедура за нарушение по чл. 258 от Договора за функционирането на ЕС.

 

В тази връзка Министерството на земеделието и храните (МЗХ) изготви проект за Решение на МС за изменение на Решение 56 на МС от 3 февруари 2011 г. за забрана на отглеждането на генетично модифицирана царевица MON 810 на територията на България.

 

С предложения акт се цели промяна на правното основание по наложената през 2011 г. забрана, като същата няма да бъде отменена, категоричен е министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. В проекта на доклад е мотивирано предложението с промяна в правното основание категоричната забрана за ГМО царевица в България да остане в сила.

 

Поддържането на чист генофонд и генетични линии на български сортове царевица, наличието при използване на ГМО царевица на рискове, свързани с нарушаване на биоразнообразието на страната, и заплахи за селектираните местни сортове царевица и изменения на генетичния фонд на царевицата в страната – това са част от аргументите на министър Димитър Греков, които ще бъдат представени днес.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!