Амбициозни лозаро-винари произвеждат във великотърновския регион така нареченото младо вино – божоле. Това е виното от новата реколта, обясни Димитър Димов, енолог на фирмата, която отглежда 1060 дка лозя в село Церова кория. На пресконференция, съчетана с дегустация, младият експерт представи Beaujolais nouveau (младото божоле), което по традиция започва да се пие в третия четвъртък на месец ноември – тогава се посреща новата реколта на младото вино.

Традицията започва от френския регион Божоле, разположен малко по на юг от Бургундия, където основният сорт, който се отглежда е Гаме ноар и именно от него се прави младото вино.

Лозята в Церова кория са направени със средства от спечелен проект по програма САПАРД – една добрa практика, реализирана в страната ни, при която, освен лозовите масиви, в последствие се инвестира  във винопроизводство, и са създадени 70 работни места за хора от околните села и от градовете Лясковец и Горна Оряховица. Общата инвестиция е около 4 млн. лв. без в тях да се включва заплащането на работниците.

През 2008 и 2009 г. инвестициите са били в направата на собствено вино. Още от началото на 2008 г.  започнахме да търсим пазар на гроздето, но не намерихме или ни предлагаха цена почти на половина на себестойността, обяснява Димитър Димов. Затова взехме решение, и за втора поредна година чрез винпром във Великотърновска област, произвеждаме собствено вино.

Младите лозари все още нямат собствена изба, но планират изграждането на такава, вероятно с проект по Програмата за развитие на селските райони.

Тази година се произвежда втората поредна реколта на божоле. Годината за лозата беше много добра. Добивът е 650 кг от дка, каза Димов, като уточни, че целта е да се постигнат умерени, а не прекалено високи добиви, за да има по-добро качество.

Отглежданите сортове в масивите в Церова кория са изцяло френски. Белите са Розов траминер и Шардоне, а червените сортове са Пино ноар, Каберне совиньон и Мерло. Младото вино лозарите правят от сорта Пино ноар, който е много близък до Гаме ноар – гроздето, от което се произвежда младото вино във френския регион Божоле. Каберне совиньон и Мерло изискват повече време, през което да отлежат, за да станат по-балансирани и по-меки на вкус, обясни енологът.

А ето и хатрактеристиката, която експертът направи на божолето, произведено в България, от грозде Пино ноар: Цветът на Пино ноар е рубинен, но не толкова наситен. Въпреки това е с много приятен оттенък. Ароматът е много богат – отличителна характеристика за младите вина. Тук преобладават аромати на горски плодове – диви къпини, малини, ягоди. Има леки нотки и на сладко коренче и на папрат – все характеристики както за самия сорт Пино ноар, така и за младото вино.

За да се постигнат тези характеристики, от много важно значение е теренът, на който ще се отглежда гроздето – ние, за късмет, сме попаднали на отличен тероар (от фр. – дума, която включва и терена, и климатичните условия, но и хората, които се грижат за лозята), обясни специалистът.

Собствениците се надяват да успеят с реализацията на виното, защото по този начин ще се получи устойчиво развитие на проекта и запазване на работните места и инвестицията.

Божолето е най-полезният и здравословен от всички видове алкохоли, категоричен бе Димитър Димов. Той не пропусна да отбележи обаче и фактът, че трябва да се консумира в умерени количества...