Връзка между Информационната система на кадастъра, Имотния регистър и широк кръг от държавни и общински служби предвижда проектонаредба за условията и реда за създаване и поддържане на информационните масиви на кадастъра, пусната за обществено обсъждане.

Ще взриви ли рентата социалния мир в Добруджа?

Текстът предвижда различните ведомства да имат отдалечен достъп до информационната система на кадастъра, в това числи и Общинските служби по земеделие. 

Така те ще узнават автоматично за всяка делба или за промяната на предназначението на земеделските и горски земи.

Данъчните служби също ще разбират веднага за прехвърлянето на вещни права върху недвижим имот, ще виждат новия собственик и дължимите данъци.

В информационната мрежа са включени и Националната агенция по приходите (НАП) и социалните служби. Последните ще могат да следят дали кандидатите за социално подпомагане притежават имот на територията на цялата страна. Сделките по прехвърляне на имоти, които са обект на културно наследство, също ще могат да бъдат проследими.

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

Предвижданото Постановление на Министерски съвет за нормативен акт е разработено в рамките на проект „Надграждане на имотния регистър за интеграция с кадастралния регистър и предоставяне на допълнителни е-услуги“. Той е по Оперативна програма “Добро управление”, финансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове и от националния бюджет. Като стратегическа цел е посочена: „оптимизация на държавната администрация и постигане на добро управление.” 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

ДФЗ отговаря: Проблем с плащанията за млади земеделски стопани няма

Напояване: Фермерите жадуват за истинско решаване на проблема

Проверките – ябълката на раздора в обвързаната подкрепа