Струвайки 200 000 евро на метър, 3,2-километровото продължение на берлинския околовръстен път е обект на противоречиви мнения от самото начало. Ако бъде завършен, той ще привлече 130 000 автомобили на ден към северната и източната част на Берлин до 2022 г.

Градът на бъдещето ще се самоизхранва

Предвид нарастващата политическа воля за стъпки за справяне с климатичната криза, продължението на магистралата изглежда все по-скъпа и грозна грешка. От Morgenfarm имат решение. Те представиха утопична визия на берлинската инфраструктура, където токсичният пушек е заменен от зелено пространство и здравословни зеленчуци, информира Inhabitat.

Магистралата А100 частично обикаля вътрешния град. Тя е конструирана като част от кампания през 60-те години на 20 в. и цели да направи германската столица “приятелски настроен към колите град”. През годините на няколко пъти югоизточното продължение от Sonnenallee и Treptower Park бе повод за организиране на протести. Новата концепция предлага магистралата да бъде трансформирана във вертикална ферма. Тя провокира гражданите на Берлин да видят какво може да преставлява градът, когато градоначалниците престанат да приоритизират автомобилите.

Лидерът на кампанията Перту Ратилайнен е убеден, че идеята за магистралата принадлежи на отминала епоха. Имам чувството, че сме заседнали в 60 -те години, казва той.

Разработен от неправителствена организация, проектът за ферма ще пести вода и енергия и ще съкрати разстоянието, което продуктите от конвенционалното земеделие изминават, за да стигнат до крайния потребител.

Германците внимателно наблюдават положителните примери в цял свят. През последните няколко години бяха направени солидни инвестиции в развитието на устойчиво градско земеделие, особено в Азия и САЩ. През 2021 г. бе завършена най-голямата вертикална ферма в Европа - Nordic Harvest в Дания. Тя е на 14 етажа и произвежда годни за консумация храни. Отличен пример е за жизнеспособността на вертикалното земеделие.

Вертикалните ферми не се влияят от външните условия (слънце, дъжд, жега и студ), което означава, че могат да произвеждат храна през цялата година. В тях се произвеждат плодове, зеленчуци, гъби, водорасли и насекоми. Тези стопанства използват по-ефективно ресурсите от конвенционалното индустриално земеделие и не изискват никакви пестициди. Те осигуряват надеждно снабдяване с пресни и богати на витамини храни за местното градско население, дори по време на криза, като сушата, която Германия преживя през последните години.

Проектът решава и друг сериозен проблем пред берлинчани - липсата на достатъчно жилища. С преместването на магистралата зоните около вертикалната ферма може да се използват за изграждане на жилищни сгради.

Ако градската администрация на Берлин наистина иска да се справи с климатичните промени, проекти като този си заслужава да бъдат обсъдени. Те дават повод за размисъл и за ситуацията в големите градове в България.
Какво мислите вие за превръщането на пътища в зони за производство на храна?

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бъдещето: селскостопански небостъргачи

Ферма в супермаркета

Бъдещето: Вертикална ферма в метрото