GRAINEFIT е името на проекта, който има за цел да помогне с реинтродукция на генетични ресурси от от зърнено-житни култури за постигане на повишена устойчивост на хранителна верига, както и да подобри поминъка на фермерите. Инициативата е насочена към фермерите в България и Сърбия.

Черна и синя пшеница? Новата мода в зърнопроизводството

В рамките на проекта, експерти ще колекционират и размножат местни, адаптирани към регионалните условия сортове от дребнозърнени култури от стопанства, генбанки и национални институти. 

“Идеята е семената да бъдат разпространени сред най-уязвимите земеделски производители за опазване и повторно въвеждане на местните сортове, разнообразяване на земеделското производство и селекция на устойчиви към промените на климата култури. На местните земеделски стопани ще бъде предоставяна научна подкрепа, обучение и ноу-хау, което ще улесни вземането на решения”, обясниха от проекта.

В рамките на проекта е предвидено да се организират открити дни на полето, работни срещи и семинари.

В рамките на изпълнението на GRAINEFIT ще се помогне на 40 земеделски производители чрез обучението им в реинтродуциране, съхранение, устойчиво използване и управление на дребнозърнени генетични ресурси, адаптирани към климатичните промени, увериха координаторите на проекта от Института по полски и зеленчукови култури в Нови Сад, Сърбия

“Освен това най-малко 20 земеделски производители в уязвимите селски райони, включително по-младото поколение, ще бъдат подпомогнати в създаване на допълнителни доходи и подобряване на поминъка им чрез обучение за получаване на добавена  стойност от местните сортове и пускане на пазара на традиционни зърнени продукти с отличителен етикет. Земеделските стопани ще бъдат подпомогнати в присъединяването им към кооперации и земеделски организации, и ще се  подобри  сътрудничеството им с научно-изследователски институции, служби за съвети в земеделието, държавни агенции и други заинтересовани страни”, добавиха още оттам.

За да се осигури достъп на фермерите до сортове с повишен добив, добра адаптивност и качество при неблагоприятни климатични условия, ще бъдат оценени по важни агрономически признаци и устойчивост на болести в експериментални полета общо 90 сорта обикновена зимна и твърда пшеница. 

От тях 50 сорта ще бъдат тествани за сухоустойчивост в лабораторни и полски условия, а 20 сорта ще бъдат анализирани за технологично качество и хранителна стойност. 

“Това ще позволи в началните етапи на селекция да бъде направен подбор и предложени 10 от най--добрите генотипове а за по-нататъшно подобряване. Очаква се проектът също да бъде полезен за поне 1000 земеделски производители чрез предоставяне на семена от оценените генетични ресурси”, разказват още от института.