Предстои промяна в процедурите за проверка на земеделските производители при отпускането на обвързаната подкрепа, съобщиха за Агри.БГ от аграрното министерство.

Дадоха още 6,65 млн. лева обвързано подпомагане на животновъдите

Причината за подготвяната промяна е, че по време на кампанията за директните плащания тази есен част от информацията от проверките за кръстосано съответствие е постъпила със закъснение в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) - Разплащателна агенция от масивите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Липсата на съгласуваност във времето между двете информационни системи доведе до стресови ситуации за някои животновъди, които в продължение на няколко дни не бяха получили субсидиите си и нямаха информация защо средствата липсват по сметките им.

Както Агри.БГ писа, наложи се ДФЗ да открие допълнителни „горещи телефони“, за да осигури навреме справки за всеки животновъд, чиито средства са се забавили.

Нагласата в аграрното министерство сега е за тазгодишната кампания проверките за кръстосаното съответствие да се възложат на ДФЗ, така че да няма разминаване в информацията и във времето, когато тя постъпва в Разплащателната агенция. 

Стопаните, които кандидатстват по схемите за обвързана подкрепа, знаят, че през последните години Агенцията по храните изпълняваше Стандартна оперативна процедура „Контрол на стопанствата за спазване на законоустановените изисквания за управление при проверките за кръстосано съответствие“.

Закъснението в подаването на данните от проверките през есента на 2019 г. беше неприятно за всички участници в процеса. Неофициално проблемът беше обяснен с голямата натовареност на структурите на БАБХ във връзка с мерките срещу Африканската чума по свенете (АЧС).

Концентрацията на всички проверки в ДФЗ през новата година се очаква да помогне за допълнително съкращаване на сроковете по директните плащания за кампания 2020 – цел, за която министър Десислава Танева съобщи пред Агри.БГ в дните преди коледните празници.