Властите започват обсъждане на идея за промяна в Закона за потребителите, според която държавата ще определя размера на печалбата за производителите и търговците на група храни от първа необходимост. Те ще влизат в така наречената социална кошница.
 
 
Идеята излиза от ВМРО и става известна, след като министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов обяви, че ще преговаря с големите търговски вериги да продават хляба без печалба. 
 
Новото предложение беше обявено от председателя на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов във Фейсбук. Според него в социалната кошница трябва да влязат 11 стоки: хляб, кисело и прясно мляко, сирене, масло, кашкавал, пилешко и свинско месо, яйца, брашно и олио от български производители, а цените да имат горна граница за ставката на печалбата. Така ще се ограничи размерът на надценката на търговците. 
 
Според Каракачанов пример за дисбаланс е хлябът. Според неговата информация производителите печелят по 5 стотинки на брой, а търговците – по 30 стотинки. От началото на октомври хлебопроизводителите предвиждат скок в цената на хляба заради по-слабата реколта от хлебно зърно тази година и поскъпването на тока и горивата.
 
 
Преговорният екип ще бъде ръководен от заместник-председателя на партията и на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.
 
„С тази идея ние ще проведем среща с министъра на икономиката, тъй като това е в неговия ресор. Факт е, че надценките специално за хляба се разпределят 1 към 6 между производител и търговец и няма никаква логика, примерно, производителят да добавя 5 стотинки печалба върху един хляб, а търговецът - 30. Явно там е големият резерв и явно поне за определени типове хлебни изделия, които са жизнено важни за поддържане стандарта на хората, трябва да има някакъв регламент. Същото важи и за други стоки от така наречената „малка потребителска кошница", каза Искрен Веселинов пред БНР.
 
Разговори ще бъдат проведени и с представители на браншовите организации. Срокът за постигане на споразумение по внасяне на законодателни промени е 14-дневен. Преди седмица земеделският министър Румен Порожанов обяви, че държавата преговаря с големите търговски вериги у нас да продават хляба без печалба, за да се предотврати поскъпването му.