Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще настоява пред Европейската комисия (ЕК) ограничителните мерки за движение на живи прасета и продукция в област Варна да отпаднат за обектите с висока биосигурност в региона. На този критерий отговарят промишлените свинекомплекси.
 
 
Предложението е във връзка с излязлото на 4 септември решение на ЕК да наложи ограничителни мерки за движение на живи прасета и продукция в област Варна, като следствие от обявеното на 31 август огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в провадийското село Тутраканци.
 
Ветеринарномедицински експерти по инфекциозни заболявания на ЕК посетиха България по покана на БАБХ, за да окажат помощ на агенцията в борбата с африканската чума по свинете.
 
На 5 септември е проведена среща между експертите на ЕК и БАБХ с представителите на свиневъдната промишленост.
На нея свиневъдите посочиха като проблем липсата на капацитет на сертифицираните кланици в област Варна, където да се колят всички прасета от областта и необходимостта от експортирането им до най-близките сертифицирани кланици в другите области на страната.
 
Очаква се решение и за намиращия се на територията на област Варна репродуктор на един от най-големите производители на свинско месо, където прасетата се раждат и отглеждат до 35 кг, след което заминават за угояване в стоковата ферма на компанията в Шумен. Така седмично трябва да се транспортират по 3000 прасета.