Европейският съюз подкрепи със 700 хил. евро една идея на предприемачи от Гърция, България и Румъния за съвместни продажби и популяризация на огромното разнообразие от бяло сирене и кашкавал, произвеждани в региона.

Пътят от Калоферската коза до симбиотичното земеделие

Споразумението за започване на проекта „Балканско сирене“ беше подписано на 23 октомври тази година в Разлог от представителите на 11 местни инициативни групи (МИГ) от трите страни членки на ЕС. Като наблюдатели в инициативата участват и три групи от местни общности от Молдова.

Идеята се ражда преди малко повече от година по време на международна конференция в Албена за воденото от общностите местно развитие (ВОМР).

Вместо да се карат кой на кого е откраднал името Фета или Бяло саламурено сирене, няколко човека решават, че си заслужава заедно да представят уникалния вкус на млечните продукти от различните региони на Балканите.

Мотото е: „Кажи сирене! Балканско сирене!“ В него има закачка. На английски е: „Say cheese! Balkan cheese!“ - първият израз се използва като нашето „Кажи зеле!“, за да се получат усмивки на снимките.

„Уникалният вкус на млечните продукти на Балканите са дължи на специфичните микроорганизми. Те са невидимото съкровище на региона“, обясни Панайотис Патрас, един от инициаторите на проекта.

Това съкровище трябва да излезе на пазара, за да носи просперитет на неговите производители.

Панайотис Патрас: „Поощряваме традиционните неиндустриални видове сирена. Поощряваме дребните производители на Балканите, за да получат едни по-справедлив доход.“

Уникалните балкански сирена са не само ценна храна, но и основа за създаване на интересен туристически продукт. За целта ще се представи връзката между продукта и региона.

Всяко сирене има своята история. То се прави на място, свързано с легенди и и митове, които чакат да бъдат разказани.

От българска страна в проекта участват четири местни инициативни групи. Те работят в регионите Раковски, Балчик, Троян – Априлци – Угърчин, и Сливница – Драгоман.

Участниците в проекта предвиждат да регистрират и самостоятелна търговска марка „Балканско сирене“, като на етикета на продуктите ще се отбелязва задължително и регионът, от който те произхождат. Така ще се запазва тяхният уникален произход, като в същото време ще може те да достигнат до хиляди нови почитатели по света.