Смъртността при пчелите в Добричка област се увеличава. Все повече пчелари констатират, че кошерите им са празни или са с умрели пчелни семейства. Останалите живи пчели са много слаби. Така обобщи страшната картина в пчелините на Добруджа Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946“.  

Разследват празни кошери и в Бургаско

Студът също ще се отрази негативно върху развитието на оцелелите медни мухи. „В момента няма внасяне на вода, няма внасяне на прашец, което намалява възможността за развитие на пилото. Пчелите остават гладни. Измират възрастните, остават младите“, обясни още Галин Георгиев. 

Той е категоричен, че младите пчели няма да живеят дълго, тъй като са отгледани без прашец. „Като цяло семействата ще тръгнат слабо. Първите паши най-вероятно ще бъдат пропуснати. При овошките положението също е отчайващо, тъй като цветовете им са попарени“, допълва пчеларят. 

Стопаните от Добричка област алармираха преди повече от месец за висока смъртност и празни кошери. Още в края на януари те са отчели подмор от 50 до 100%. Пчеларите уточняват, че пчелите са били налични между Коледа и Нова година, но месец по-късно при подхранването откриват празни кошери. „При мен лично загубите са на 50 %. От 140 кошера останаха половината. Имам колеги с по 150-180 кошера, в които няма нито една жива пчела“, допълва Галин Георгиев. 

На предстоящото изложение „Пчеломания“ в Добрич, което  ще стартира на 25 март, пчеларите ще обсъдят проблемите в сектора. Организаторите от „Добрички панаир“ АД уточняват, че специализирания форум ще се проведе на открито при спазване на всички противоепидемиологични изисквания. По традиция „Пчеломания“ събира всяка година производители от Добруджа и страната, както и представители на международни фирми, за да се запознаят с най-новите постижения в сектора и да обменят професионален опит.