На фона на война и енергийна криза темата с шистовия газ в Добруджа отново дойде на дневен ред. Нова доза призиви за добива му и нов сериозен отпор се изсипаха в публичното пространство през последните дни.

Министър Явор Гечев: Земеделските закони са най-често променяните закони изобщо

Бившият министър-председател Кирил Петков категорично се обяви против „хидравличното разбиване в Житницата на България” в свое интервю по bTV. Изказването му бе провокирано от думите на бившия държавен секретар на САЩ Майк Помпео.

На среща с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) той обяви, че отговорът за енергийната независимост на България не е в чужбина, а в потенциала за добив на шистов газ.

"Фракинг технологиите за добив на шистов газ са много по-чисти от руския природен газ. Не позволявайте на шепа зле информирани активисти, които използват аргументи, неосноваващи се на факти, да разрушат бъдещето ви", убеден е Помпео.

От своя страна Петков заяви, че партията му е категорично за диверсификация на енергийните източници, но подчерта: "Хидравличното разбиване на територията на Добруджа носи повече рискове. Не мисля, че е удачно от САЩ да ни дават съвети по този въпрос.

През юли добруджанските фермери също скочиха на новите дози подмятания за шистов газ и организираха Петиция за законодателни инициативи, които да не позволяват селскостопанската земя да бъде обект на проучване и добив на газ, нефт, подземни богатства и разширяване обхвата на защитените зони. Богатите черноземни почви на Добруджа трябва да бъдат опазени смятат земеделци и експерти. По официални данни 81% от територията на Южна Добруджа е земеделска земя. 

Темата за добив на шистов газ беше актуална преди десетина години, припомнят от Дневник. В периода 2010-2011 г. в Министерството на енергетиката са подадени седем заявления за търсене и проучване на нефт и газ от две чуждестранни компании - "Шеврон България Холдинг", със заявен интерес за две площи в Североизточна България, и "Интегрити Тауърс Инк", със заявление за общо пет площи, четири от които отново са в Североизточна България. 

През 2012 г парламентът наложи мораториум върху добива на шистов газ, а бившият енергиен министър Трайчо Трайков хвърли скандални твърдения, че имал информация от службите как "Газпром" е финансирала през брюкселски фондации протестите срещу проучванията и добива на шистов газ в България.