Производството на сурово мляко във фермите през 2023 г. е било в размер на 160,8 млн. тона. Това означава, че има увеличение от 0,8 млн. тона на годишна база, става ясно от данните на Евростат. Ръстът в сравнение с 2013 г. е от 15,8 млн. тона.

 

През миналата година по-голямата част от суровото мляко е доставено на мандрите. Около 11,6 млн. тона са били използвани във фермите за консумация от фермера и семейството му, продадени директно на потребителите, използвани като фураж или преработени директно. От 149,3 млн. тона мляко, доставено на мандрите, 145 млн. тона са краве мляко, а останалото е овче мляко, козе мляко или биволско мляко. 

Средният добив на мляко на крава в ЕС все още се покачва, като достига 7 791 кг на млечна крава през 2023 г. Най-висок е показателят в Естония - 10 728 кг на крава и Дания - 10 400 кг на крава. На дъното по годишен млеконадой е нашата страна с 3 591 кг на крава, само Румъния са след нас с 3 425 кг на крава. Сред основните държави-членки, производителки на краве мляко, видимите добиви са над средните за ЕС в Холандия и Германия, но малко под средните са във Франция, Полша и Италия.

През 2023 г. малко повече от една пета (21,9%) от суровото краве мляко в ЕС е произведено във ферми в Германия и подобна част (22,4%) е преработено от немски мандри. 

В няколко страни, сред които и България млякото от овце, кози и биволи има важен принос за общото производство. Данните сочат, че в съседна Гърция по-голямата част - 58,4% от млякото, постъпващо в мандрите, идва от овце и кози, както и около една пета - 21,5% в Кипър. Следва Испания, а на четвърто място е нашата страна с под 10% участие на други млека, освен краве в преработката. 

Отчита се спад с около 6.5% в цената на млякото, плащана на фермерите в ЕС през 2023 г.