Вече има търсене на зърно от новата реколта, но изкупните цени са по-ниски спрямо реколта 2010 г. Седмицата стартира с оферти на Софийската стокова борса, според които хлебна пшеница се търси за едва 320-350 лв./т., но насрещни оферти за продажба на жито засега липсват.Посочените цени в лева са без включен ДДС.

Към средата на юни офертите (незабавна доставка) за миналогодишната пшеница бяха 420-450 лв./т  "купува" и „продава“ при 500 лв./тон*. Миналата година по това време пшеницата от нова реколта стартира с цена от 190-230 лв./т, т.е. сега цената на жито „нова реколта“ стартира от над 50% по-висока база.

"Това е нормално явление. Винаги при началото на кампанията цените не са това, на което се надяват фермерите", коментира председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов.

На стоковата борса са предложени и оферти за покупка на фуражна пшеница (със съдържание на глутен по-ниско от стандарта за хлебно жито) от нова реколта при цена от 290-300 лв./т, но предложения за продажба още няма.

Затова пък за фуражен ечемик от нова реколта през последните дни бяха подадени оферти както за покупка – при цена от 270-280 лв./т, така и за продажба – при 300-350 лв./т (няколко оферти). Продавачи и купувачи обаче не сближиха позициите си и до сделки не се стигна.

По предварителна информация от Областните дирекции „Земеделие”, изнесена по време на проведения в края на миналата седмица Консултативен съвет по зърното, прогнозната реколта от пшеница ще бъде на нивото от предходната година, т.е. в диапазона от 3,9 млн. т до 4,1 млн. тона. Очакваните средни добиви от пшеница са 393 кг/дка.

Прогнозата за реколтата от ечемик е за общо 600-700 хил. тона , при среден добив от 376 кг/дка.

На големите стокови борси в Европа в края на юни се наблюдаваха разнопосочни движения на цените на пшеницата и особено на царевицата, което не се случва често. Наблюдатели на международните пазари обясняват това с извършвани крупни сделки със зърно от страна на международни инвестиционни фондове.