Продажбата на храни от разстояние вече ще може да се извършва само от търговци, които имат регистрирани обекти за храни. Това ще бъде разписано в изцяло новия Закон за храните, който се подготвя в момента, и се очаква да е готов в края на годината, съобщава Стандарт. С него за пръв път у нас ще се въведе контрол на обекти, които извършват онлайн търговия с хранителни продукти.
 
"Въвеждането на този контрол е задължително, защото продажбите на храни по интернет заемат все по-голям дял от пазара. Този вид търговия не е регламентирана на ниво ЕС и всяка държава членка следва да въведе национално законодателство", посочи земеделският министър Десислава Танева, цитирана от изданието. По думите й за бизнеса трябва и ще има административни облечения, а на потребителя трябва да се гарантира безопасността на храните в магазинната мрежа и заведенията за обществено хранене. 
 
В новия закон ще има и допълнителни изисквания към транспортните средства за хляб, мляко и други хранителни продукти.
 
Действащият в момента закон е изготвен през 1999 г. и не съответства на европейските принципи, като през годините е променян над 30 пъти. Ето защо хранителната индустрия изисква нов и по-опростен закон.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!