Една от най-големите ферми в Австралия с площ 200 000 ха е предложена за продажба. Собственикът й Джон Николети иска сума в размер на 75-85 млн. австралийски долара (56-64 млн. щатски долара), съобщава The West Australian.

Приложение спестява с до 25 процента гориво във фермата

Тази продажба на ферма ще представлява най-голямата сделка за толкова много земеделски земи, извършвана някога на континента. Тя се управлява от експерта по агробизнес Дани Томас от CBRE.

В сделката влизат 76 575 ха земеделски участъци, от които 62 768 ха са обработваема земя, а също така над 127 000 ха земя за арендоване, като 95 000 ха са обработваеми и ще бъдат предадени на купувача.

Земята се разпростира в над 30 ферми, намиращи се в Мередон, Бодалин, Маурин-Рок, Вестон, Южен Крест, Мукинбудин, Снегирч и Марвел Лох, а също така Дейзи Даунс в Малева.

В сделката влизат още 50 000 мериносови овце, както и изобилие от селскостопанска техника, 25 къщи и силозен комплекс с капацитет на съхранение 15 000 т.

Това не е първият път, в който Николети разпродава част от агробизнеса си. Преди 3 години той продаде 70 000 ха за 27 млн. долара на азиатски бизнесмен, за да погаси свои дългове.



Дългогодишният фермер се отказва от селското стопанство, но не за да излезе в пенсия. Той планира да работи в близка сфера – като дилър на агромашини.

Смятам, че настана време да изляза от селското стопанство. Говорим с хора от цял свят и реших, че дойде подходящ момент. Да видим дали сделката ще се осъществи, или не, казва Николети.

По думите на експерти ферма, която разполага с над 200 000 ха, е предложение от световна класа и позволява да се влияе на международния пазар.