Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във Варна е в добра взаимовръзка с Изпълнителната агенция по горите. Заедно се предприемат мерки да не се допусне зараза от Африканска чума по свинете (АЧС), каза д-р Златина Димова пред Агенция „Фокус“.
 
Тя информира, че през изминалата година са проведени срещи с представители на всички ловни дружинки в региона. Целта е те да бъдат запознати с начините за реагиране, ако се съмняват за наличие на болестта.
 
По думите на д-р Димова във всяка ловна дружинка има обучени хора, т.нар. пробовземачи. Те знаят точно какво се прави при отстрелването на дивеча, убедена е тя.
 
В края на миналата година варненските инспектори от ОДБХ са проверили няколко сигнала за прасета в частни стопанства със съмнения за зараза. Единият случай е за изхвърлено мъртво прасе в едно от селата в областта. Проверката обаче е установила, че животното е покосено от инфаркт.
 
В момента обстановката е спокойна. Не са установени нови положителни проби за наличие на вируса на АЧС, добави д-р Димова.