Според представители на отрасъла надигащата се енергийна криза в Европа, която възпрепятства земеделското производство на континента, открива сериозни перспективи за турските износители, пише Hurriyet Daily News.

Фермер: Няма министър на земеделието, който да е защитил адекватно интересите на земеделската общност

Поскъпването на газа тласка европейските фермери да затварят оранжерии и да спрат да произвеждат. Същевременно турските им колеги, които не страдат от енергийна криза, се радват на стабилност. Това им дава преимущества на европейския пазар.

Засега въпросът опира до това - ще успее ли Турция да запази тази позиция, когато търговията се върне в нормалното си русло след края на международните конфликти и какво следва да се направи за укрепване на пазарното влияние, казва експертът Сефер Левент.

Германия пострада доста силно. Земеделското производство в Нидерландия, Испания и Белгия намаля с около 30-40%. Отчитайки тези факти, мрежата от супермаркети в Европа се обръща за помощ към турските компании, казва Мирбей Адам, който изнася плодове и зеленчуци за Германия повече от 40 години. Той вече е подписал договори със супермаркетите.

Сега Турция има огромна възможност. Ако ние тази зима правилно се възползваме от ситуацията, с лекота ще увеличим доходите си от износ на плодове и зеленчуци от 3,5 до 10 млрд. долара, добавя той.

Адам гледа оптимистично на бъдещите доходи от износ. Те може да нараснат дори до 35 млрд. долара в рамките на следващите две години.

По думите на Мустаха Езиджи, който също работи в селското стопанство, географското разположение на Турция работи в нейна полза, особено когато става дума за износ на тропически плодове. Отглеждането и продажбата на тропически плодове дава хляб на много фермери в Алания и Анталия.

ЕС всяка година внася 650 000 тона манго, от които 132 000 тона постъпват от Бразилия и 55 000 тона - от Южна Азия. Доставката от тези дестинации обаче отнема от 19 до 35 дни. Манго от Турция може да се достави в Европа само за 3-4 дни и до 80 страни само за три часа със самолет, пояснява той.

Основните конкуренти на Турция на европейския пазар са Израел, Египет и Испания.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бащата на сорта Франческана у нас и лешниковата му градина

Още шест кораба със зърно напуснаха Украйна 

Българска пшеница с добив 900 кг/дка? Да, има такава