КТ „Подкрепа“ организира днес национална кръгла маса на тема „Семейно земеделие и заетост”, предаде репортер на Фермер.БГ. Събитието се реализира в рамките на международната година на семейното земеделие, инициирана от ООН и в контекста на прилагане на Европейска стратегия за заетост 2020.

 

Във форума участват зам.-министъра на земеделието Валентина Маринова, Росица Янкова, зам.-министър на труда и социалната политика, както и браншови аграрни организации. Форумът беше открит от президента на Конфедерацията д-р Константин Тренчев, който в експозето си подчерта, че България е изконно земеделска страна и затова проблемите в сектора са изключително актуални.

 

„Национална федерация "Земеделие и горско стопанство" на КТ "Подкрепа" смята, че чрез създаване на план за действие съвместно с браншови организации, създаващи заетост в сектор Земеделие, и представители на министерствата, отговарящи за заетостта в България, ще бъде гарант решаване на голяма част от демографските и икономически проблеми в малките населени места“, заяви за Фермер.БГ Анелия Иванова, председател на федерацията.

 

Според официалните данни от последното преброяване на земеделските стопанства в България, техният брой е над 370 хиляди, като в тях са заети близо 750 хиляди души. Въпреки високата безработица, в селските райони в земеделието не достига добре подготвена работна ръка, а по данни на Националния осигурителен институт (НОИ) едва 12% от заетите в сектор „Земеделие“ се осигуряват, стана ясно на форума.

 

Пред аудиторията в рамките на кръглата маса ще бъде направен анализ на състоянието на семейните стопанства в България, както и анализ на пазара на труда и националния план за заетост за 2014 г. Позициите си проблемите в създаването на заетост в аграрния сектор ще изложат и представителите на браншовите организации, участващи във форума.

 

 

Очаквайте подробности

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!