Въпреки увеличените площи с лук тази година в Полша, според данни на полските земеделски служби, реколтата ще бъде почти с 14% по-слаба, отколкото година по-рано. Тя ще възлиза на 575 хил. тона, пише изданието sadyogrody.pl.

Почти двоен скок в износа на пресни плодове и зеленчуци


Тази предварителна оценка от края на септември беше коригирана от Централната статистическа служба с почти 2% в сравнение с оценките от края на юли. Корекцията е провокирана от климатичните условия, тъй като времето бе особено неблагоприятно за производството на лук. В резултат на това реколтата от лук в Полша е по-малка. Наличието на големи глави лук е по-малко от очакваното, казва Каролина Залюска, експерт в селскостопанската сфера.

По думите й настоящият сезон се характеризира с проблеми с производството на лук не само в Полша, но и в Холандия, Германия и Франция. На места се очаква 30% по-слаба реколта. 

Смята се, че в Европа през настоящия сезон ще бъдат предложени над 1 милион тона лук по-малко. Оособено тежко европейският пазар ще усети липсата на достатъчно продукция с размери от 60 мм и повече. Най-остро тази криза на лук ще се усети през втората половина на сезона, когато целевите експортни пазари увеличат търсенето на по-големите размери лук.

Ситуацията несъмнено ще се отрази на цените на лука в цяла Европа. Това вече е видимо, казва експертът.

Очаква се значително увеличение на цените през втората половина на ноември и декември, когато търсенето ще започне да се засилва преди Коледа, допълва Каролина Залюска.

Според нея поради голямото търсене от страна на ЕС, ще има внос на лук от Украйна и Централна Азия (Узбекистан и Таджикистан), което е безпрецедентно стечение на обстоятелствата. 

Всичко показва, че сезон 2018/2019 на пазара на лук ще бъде един от най-напрегнатите за последните няколко години.