На проведения в края на август на Беклемето традиционен пчеларски събор пчелари от цялата страна са приели предложението на областния управител на Ловеч Милко Недялков и на млади пчелари от региона да се организира специална среща, на която да бъдат детайлно обсъдени проблемите в сектор "Пчеларство", научи Фермер.БГ от инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари.

 

„От 17 ч. На 11 септември в сградата на Териториалната организация на Научно-техническите съюзи ( НТС ) в Ловеч, етаж 3 - конферентна зала, ще проведе среща-лекция с членовете на местното пчеларско дружество „Букет“ в Ловеч, което е и основен инициатор за провеждането на форума“, коментира инж. Михайлов. И допълни, че в срещата по актуални пчеларски въпроси ще участват още доц. д-р Боян Първулов, преподавател по пчеларство, и Димо Димов, председател на Сдружение за биологично пчеларство.

 

„Наред с чисто организационни проблеми, ще дискутираме и особено болните за сектора проблеми, тъй като ОСП 2014 – 2020 не реши най-важните, свързани със субсидирането на пчеларите“, допълни инж. Михайлов. Питаме председателя на Съюза на българските пчелари дали все още има шанс за промяна по отношение на директните субсидии на регистрирано пчелно семейство. „За съжаление, към момента такъв шанс няма. Бях преди няколко дни в Несебър, където се проведе Международния фестивал на меда, и имахме среща с евродепутата Мария Габриел. И тя също сподели, че вече постигнатите договорености по финансовата рамка на новата ОСП едва ли ще могат скоро да бъдат предоговаряни. Известен оптимизъм за нас е, че се очаква частично предоговаряне догодина или през 2015 г“, сподели още инж. Михайлов.

 

В дневния ред на днешния форум са предвидени още дискусии по темите за здравеопазване на пчелните семейства и по специално Синдрома на празния кошер. Ще бъде разискван и новият регламент в Националната пчеларска програма 2014-2016, където е променен начина на класиране на бенефициентите подаващи заявления, както и редуцирането на субсидията според броя на кандидатите.

 

Пред Фермер.БГ инж. Михаил Михайлов обяви, че българските пчелари са намерили възможни варианти за сектора, които предстои да бъдат представени на пресконференция на 12 септември в София. Участващите в срещата пчелари ще посетят пчелин със 1 200 пчелни семейства, стопаниван от Росимир Матеев и Христо Христов.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!