През 2008 г. със средства на норвежкото правителство на остров Шпицберген – между Норвегия и Северния полюс, бе построено Световно семехранилище, наречено „хранилище на Страшния съд“, съобщава vokrugsveta.ua.

Как да дезинфектираме семената

В това хранилище се намира банка за семена както на културни, така и на диви растения от почти всички страни в света. То им осигурява защита дори в условия на ядрена война.

В хранилището са създадени най-оптималните условия за дългосрочно съхраняване на зърно. Рязкото повишаване на температурата в Арктика разколебава плановете на човечеството. В тунела е попаднала много вода, която след това се е превърнала в лед. Поради това учени и експерти са сериозно обезпокоени за бъдещето на Световната банка за семена.



От момента на откриване на хранилището към днешна дата са събрани почти 1 млн. контейнера с различни сортове култури. Във всеки контейнер има по 500 зърна. В хранилището има място за още 4,5 млн. контейнера.

До този момент от банката е взимано зърно само веднъж – през 2015 г., когато реколтата в Сирия бе унищожена от войната. Тогава страната се нуждаеше от попълване на запасите.

Хранилището се отваря само 3-4 пъти в годината, за да се доставят в него нови образци на зърна.



За да се стигне до средата му, е необходимо да се мине през 5 врати, за чието отваряне се изисква въвеждане на код. Допълнителна защита на хранилището „осигуряват“ белите мечки на острова, които са повече от хората там.

На върха на сградата е изградена светлинна инсталация, тъй като според норвежкия закон всяка обществена сграда трябва да бъде украсена с произведение на изкуството.

Във вътрешността на хранилище се поддържа температура от 18 ˚С – в такива условия зърното може да се съхранява в продължение на хиляда години.

Сега учените наблюдават условията в хранилището всеки ден и трябва да решат какво да правят оттук нататък.