Разпространението на цифровото земеделие се изправя пред неочаквано препятствие - нуждата от непредвидено големи количества електроенергия.

Ето как блокчейн технологиите се справят с проблеми на фермерите

Непрекъснатата обработка на огромни масиви от данни в реално време води до твърде висока консумация на електричество, а това на свой ред има неблагоприятни последици за климата и околната среда.

Зам.-председателката на Европейската комисия Маргрете Вестагер предупреди, че необходимостта от електричество за интернет се отразява на околната среда, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В интервю за „Функе“ Маргрете Вестагер предупреждава, че разрастването на цифровизацията ще изисква още повече електроенергия.

„Стриймингът на филми е много енергийно интензивен. Само помислете за сървърите, които се нуждаят от вентилация“, каза Вестагер.

По думите й това ще бъде огромно предизвикателство за амбицията на Европейския съюз да стане въглеродно неутрален до 2050 г.

Засега във фокуса на вниманието не е „Интернет на нещата“, а са популярните стрийминг платформи като Netflix и YouTube, както и програми като Skype. 

Те използват годишно 200 милиарда киловатчаса електричество, показват данни на германската енергийна компания Е.ОН. За сравнение цялото национално потребление на България за една година е около 30 млрд. киловатчаса.

Миналата година стрийминг платформите са използвали толкова електричество, колкото всички домакинства в Германия, Италия и Полша, взети заедно, допълва Вестагер.