Пробите на двете умрели крави в Търговищко не потвърждават наличие на антракс. Това съобщи директорът на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Търговище д-р Анелия Цонева. 
[news]
Фермер.БГ припомня, че преди дни още две крави умряха в село Еленово, като опасенията бяха, че причина за смъртта им може да е антракс, след като по-рано, на 17 септември, от БАБХ обявиха огнище на антракс в населеното място, тъй като лабораторните резултати потвърдиха наличието на болестта след изследвана проба от теле с влошено здравословно състояние. 
 
„Антраксът е спорадична инфекция и се наблюдават единични случаи. Смъртта на животните обаче показва наличието на друг проблем във фермата. След всеки един признак на заболяване ще правим допълнителни изследвания. Положителното в случая е, че причината за смъртта на двете крави, не е антракс”, коментира д-р Цонева. 
 
Тя отправи съвет към всички фермери, при всеки един признак на заболяване или влошено общо състояние на животните, веднага да уведомяват регистрирания ветеринарен лекар, с който имат сключен договор. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!