Имаме трудности с опазването на полетата от пожари. Проблемът е най-сериозен при царевичните площи. Това сподели в ефира на БНТ Иван Караиванов, председател на Регионален фермерски съюз – Русе.

Затягат контрола в стопанствата заради опасността от пожари

По думите му „събирачите на царевица“ влизат след жътва, палят блоковете, а санкциите са за сметка на земеделските стопани. Браншовият представител отправи апел към изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Васил Грудев, този факт да бъде взет под внимание при налагането на санкции.

Проблемът с недобросъвестното запалване на блоковете е крайно време да бъде решен, заяви Караиванов.

Сухото и горещо време в комбинация с недобросъвестна или безотговорна човешка дейност са увеличили пожарите през този сезон, отчитат пожарните служби. Само за област Пловдив са издадени 23 акта за установяване на административни нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност по време на жътвената кампания през месец юли, сочат данни на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението

Най-честите нарушения са за неосигурена с противопожарни уреди селскостопанска техника. Констатирани са и три умишлени запалвания на засети площи, стърнища и друга растителност.

Изготвени са 108 уведомителни писма до местната администрация, земеделски производители и представители на ангажирани в кампанията организации.

Властите предупреждават, че продължават забраните за открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние по-малко от 50 метра до тях до окончателното прибиране на реколтата. Изрично се забранява паленето на стърнища и други растителни остатъци и използваното на открити огнеизточници в земеделските земи, а глобите при неспазване са от 200 лв до 2000 лв.

През настоящата седмица е обявено пожароопасно време за девет области на страната.

Синоптиците предупреждават за много висок и дори екстремален риск от пожари в източните райони на Дунавската равнина и Горнотракийската низина.