Препоръка към земеделците „да бъдат засети всички площи, защото вероятно ще има сериозен недостиг на земеделски продукти и въпросът ще е не на каква цена, а дали ще има реколта“, даде Румен Христов, бивш земеделски министър, сега член на Комисията по земеделие в НС.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

По думите му Европейският съюз ще осигури своето продоволствие, но голяма част от света ще има проблеми. У нас възпрепятстването на износа оказва негативен ефект върху финансовата обезпеченост на новата реколта, защото на земеделците са нужни пари за поскъпналите основни производствени ресурси. 

Според Христов решението за попълване на зърнените запаси в държавния резерв е добро, но беше видоизменено и реализацията му много забавена. „Вероятно цените (на които държавата ще изкупува) щяха да бъдат повишени, ако имаше интерес от българските производители и търговци на зърно, но цялата процедура много се забави”, констатира депутатът.

Той определи като "много лаконични" отговорите на земеделските зам.-министри по темата по време на заседанията на комисията и заяви пред БНР: „Когато производителите от Черноморския басейн ги няма предвид обстоятелствата, че Украйна трудно ще прибере есенниците и вероятно няма да може да засее пролетните култури, а Русия, опитвайки се да наложи война, налага и глад, това ще повлияе наличностите в България“.

Румен Христов: Може да се иска забрана за износ, това е дълга процедура, но пък ще лишим земеделците от приходи, на които те разчитат.

Лидерът на СДС коментира още броженията около ДДС-то на храните. Според него, ако има изобщо ефект от неговото намаляване върху цената за потребителите, то той ще е временен. Това е тема, която се обсъжда от въвеждането на данъка върху добавената стойност през 1994 г. у нас и стана особено популярна през последните кризисни години и след вписването й в Коалиционното споразумение на управляващите.

Такова намаление ще подпомогне в известен смисъл производителите, но в никакъв случай няма да повлияе дългосрочно на крайната цена. Ние се опитваме да правим социална политика през данъчната политика, а то (ДДС-то) е основният приходоизточник на страната”, обърна внимание Христов и даде пример: „Страната с нулева ставка за ДДС за храни, Израел, е с почти най-високата цена на хранителни продукти в тази част на света.”

Според Румен Христов обединяването на усилията по отношение на газа и на храните в условия на война е разумно: „Трудно в рамките на една-две години доставките на руски газ могат да бъдат заместени, но съм по-сигурен, че Русия не може за една-две години да намери алтернативни потребители. Ние сме взаимосвързани и не трябва да навеждаме глава и да се примиряваме с диктатора Путин“, каза още той.