Кметът на Добрич Йордан Йорданов призова Европа да подкрепи земеделския сектор, грижещ се за прехраната на милиони жители на Стария континент. Европейските институции е важно да защитят интереса на българските зърнопроизводители, се казва в писмото, изпратено до Манфред Вебер, председател на ЕНП и публикувано в социалните мрежи.

Йорданов се обръща към европейските политици в качеството си на кмет на Добрич, градът, който е сърцето на Житницата на България. В призива той ясно посочва, че през последната година българските зърнопроизводители са сериозно затруднени при реализацията на стоката си. 

„Без да поставям под съмнение подкрепата към украинския народ, смятам че като българи сме длъжни да защитим българското производство, така както вече направи Полша“, пише Йорданов. Той уточнява в призива си, че има сериозна опасност от масови фалити на земеделски производители и визира причините: 
"Безмитният внос на украинска стока оставя пред сериозно предизвикателство българските, румънските и полските производители, които не могат да реализират продукцията си. Складовете са пълни, а удължаването на регламента, който разрешава безмитния внос ще доведе до фалит хиляди стопани“

Градоначалникът на Добрич е обезпокоен, че вносът на евтино зърно засяга не само Житницата на България, но и редица европейски държави. 
„Считаме, че това носи не само сериозен риск за конкретни земеделски производители, а заплашва с унищожение цели традиционни сектори в Югоизточна Европа", се казва още в писмото на Йордан Йорданов.