Обявеният пакет от мерки на правителството, който да се бори с инфлацията, вече беше критикуван, за това, че в него няма стимули за родното земеделие, а според експерти и представители от бранша 0% ДДС за хляба не е достатъчна мярка и няма да свали цените. Чуха се нови предложения, които да не са политически, а икономически ефективни за гарантиране на продоволствието и поносими цени за потребителите.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Пред Агри.БГ Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България, подчерта, че българинът консумира 90 кг хляб на година, а плодове и зеленчуци по 144 кг годишно, в този смисъл адекватно би било да се намали ДДС за всички основни храни.  

Липсата на мерки, насочени към българското производство и към сектор „Земеделие” в кризисния план на управляващите отчете и икономистът от БАН доц. Огнян Боюллиев в коментар по Нова телевизия.

"80% от зеленчуците у нас са внос, и то от 3 500 км – Испания, Португалия, Йордания. Защо трябва да субсидираме този внос, не е ли по-добре да субсидираме късите вериги? Може държавата да субсидира транспорта им. Примерно Общината в Париж финансира транспорта на фермерските пазари в града, освен че им дава най-добрите общински места безплатно. Подобни мерки са необходими на държавно ниво”, заяви доц. Боюклиев.

Кризата с липсата на добър пазар у нас за родните зеленчуци и с огромния внос е много преди войната в Украйна и настоящата тема за осигуряване на продоволствието, но тези проблеми стават все по-видими. Въпреки това кризисните данъчни облекчения на кабинета Петков включват само хляба. Земеделците подчертават, че сваляне на ДДС на основни храни ще изсветли сектора и ще осигури по-добър пазар за родните зеленчуци, което ще е в полза на потребителите и продоволствието като цяло. 

„Ако намалиш с 10%, то само 2,5-3% ще намалее цената на потребителя. Разбира се, че това не е мотива крайно необходимото действие. Смисълът е за повишаване на конкурентоспособността на българския производител. От всички страни в ЕС само България и Дания са с пълен размер на ДДС за храните”, коментира читател на Агри.БГ.

Фермерите постоянно припомнят, че, за да се осигури пазар и цена за потребителите, е нужно да се подсигурят първо производителите, още повече, че от гледна точка на продоволствието у нас има и би могло да има достатъчно разнообразно производство.

Посоката на цените на пазара на храни в страната е нагоре, обусловена от енергийната криза, но в същото време се отчита тенденция за предпочитане на българската продукция, заяви пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Излиза, че и потребителите и производителите искат повече родна продукция на вътрешния ни пазар. Някак естествено е да се приложат кризисни мерки в тази посока.