Не е притеснителна ситуацията със Синия език по животните в крумоградското село Аврен. Това заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали – Али Дурмушали.

Кризата с торовете

По думите му не става дума за физически проявено заболяване, а за открити антитела. Поради това на него и колегите му е разпоредено да предприемат необходимите мерки за доизясняване на случая.

Новината за положителните проби при две говеда от един животновъден обект в село Аврен бе обявена на 6 октомври. Те са от така наречените сентинелни животни, които не се ваксинират, за да се проследи разпространението на заболяването в страната.

„По специална програма взимаме кръвни проби за периода от 1 април до 30 ноември всяка календарна година и ги изпращаме за изследване в нашата референтна лаборатория. При едно такова изследване на последните ни проби се откриват антитела на заболяването Син език при говеда. При тях то протича по-скрито за разлика от овцете“, обяснява д-р Дурмушали за БНР. 

Затова и към момента не се налага умъртвяване на заболелите и контактните животни. Извършват се клинични прегледи на всички преживни животни в засегнатия обект и се забранява придвижването им извън стопанството, уточниха ветеринарните власти.