Нова изследване доказва, че пчелите могат да се пристрастят към растителния нектар, който съдържа пестициди на база неоникотиноидни вещества, по същия начин, по който хората се пристрастяват към цигарите, съобщиха от cbsnews.com.
 
 
Въздействието на неоникотиноидите върху пчелите засяга тяхното размножаването и растежа на пчелните колонии при медоносните и някои други видове пчели. 
 
Според производителите на пестициди, въпросните вещества са важни, защото унищожават вредителите и подобряват реколтата. Критиците обаче се опасяват, че неоникотиноидите намаляват пчелните популации, които са от решаващо значение за опрашването на културите.
 
 
Джералдин Райт и колегите й от Университета в Нюкасъл провели научен експеримент. Те предложили на пчели две „менюта“ – захарен сироп с чиста вода и захар и захарен разтвор, съдържащ много ниски дози неоникотиноиди.
 
Учените били шокирани, когато видели, че пчелите пият повече от разтвора от пестицидите. Според изследователите, това означава, че пчелите-работнички в естествена среда биха действали по същия начин.
 
„Пчелите са привлечени към неща, които всъщност оказват отрицателно въздействие върху техните двигателни функции и способността им да събират храна“, казва Райт.
 
Най-вероятната причина е в сходството на химикалите с никотина, който от своя страна се произвежда от тютюневите растения, за да се предотвратява атаките на насекомите. В големи количества никотинът е токсичен, но в малки дози действа като наркотик.