Големият проблем в Агенцията по храните е, че няма достатъчно апаратура в България, която да може да докаже за съществуването на съставки, които са обявени в млечните продукти. Това каза Симеон Присадашки, зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.
 
"Всичко на продукта трябва да е обозначено - от какво с произведени, какви суровини са ползвани, какво съдържа", каза още Симеон Присадашки. Той е категоричен, че трябва да се проверява и дали това, което пише, че съдържа продуктът е така.
[news]
В предаването "Денят ON AIR" по телефона се включи и председателят на Асоциацията на животновъдите Бойко Синапов. Той апелира за здрав контрол на митниците, "да знае българският потребител какво влиза в България - дали е здравословно за нас." 
 
 
"Аз съм сигурен, че в страната влизат палмови масла, сухи млека, правят едни "бъркочи" с извинение", заяви Синапов.
 
Във връзка с кризата в млечния сектор в целия ЕС Присадашки каза, че проблемът е повече от година и той има своя генезис.
 
"В началото беше проблемът с руското ембарго, после приключването с квотите за млека в Европейския съюз от 1 април. Това са двата основни компонента, които ескалираха", обясни той. "В Европа се получи свръх предлагане на суровина, в същото време количеството на млечните продукти се запази, има леки тенденции за намаляване на консумацията." 
 
"Ние бранша, българските животновъди и държавата трябва да направим всичко възможно да се борим с тази криза", смята Синапов. "Не бива така с лека ръка да допускаме производството на сурово мляко в България да го загубим или да го намалим."
 
"Държавата е част от нещата, тя трябва да помогне, но другият голям проблем е - как помага държавата и помощта, която излъчва до колко е ефективна", смята Присадашки. "Последните гододини голяма част от помощите не отидоха по предназначение, тъй като се раздадоха на калпак. Имам и собствена ферма, имам и преработващо предприятие. Знам проблемите и от двете страни. Нецелесъобразно раздаване - даден фермер имал 5, 10 или 20 животни, другият има 50, дели се чисто аритметично сумата на брой животни и се раздава. Тук не се гледа кой произвежда мляко", поясни той.
 
"Ние винаги сме искали субсидията да бъде дадена на тези, които действително произвеждат качествено сурово мляко и го дават по всички правила. Голяма част от тези субсидии отидоха в сивия сектор", каза още Симеон Присадашки.