Българският опит със заболяването Заразен нодуларен дерматит (ЗНД) е оценен като положителен в световен мащаб, заявяват от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) след тематична конференция, организирана от Световната организация по здравеопазване на животните (OIE).

Дилема: Или затваряне на фермата, или преработвателен цех

Онлайн събитието, посветено на заразата, е събрало над 140 души, а от българска страна е участвал заместник-изпълнителният директор на БАБХ доц. д-р Цвятко Александров. 

“Целта на конференцията бе да предостави информация и да отговори на въпроси, възникнали в дейността на ветеринарната служба и практикуващите ветеринарни лекари в Шри Ланка. ЗНД е актуално заболяване в страната и в Азия към днешна дата. Овладяването му сред възприемчивите селскостопански животни в Европа, в България и в Израел, превенцията и ваксинацията бяха във фокуса на конференцията”, информират от Агенцията.

В България няма установени нови огнища от 2016 г. Заболеваемостта на възприемчивите животни в страната се контролира чрез ежегодна поголовна ваксинация на едрите преживни животни.

Мерките се изпълняват по Програмата за Трансгранични болести у нас, която включва още клинични прегледи и пробовземане, контрол на движението на говедата, информираност и обучения на ветеринарните лекари и стопани. Именно ваксинацията на животните е била темата, по която доц. д-р Александров е взел участие чрез отговори на въпроси, уточниха от БАБХ.