През този месец се проведоха редица заседания на Областни консултативни съвети по плодове и зеленчуци в страната. Днес, 19 юли, последните две заседания започнаха в 10:00 часа в Габрово и в Търговище.

Министри в спор: Директните плащания да зависят ли от екосхеми?


От началото на месец юли се проведоха и заседания на Областните консултативни съвети по животновъдство.


Целта на събитията бе да се осъществи оперативна връзка и по-добра комуникация между регионалните структури на земеделското министерство, животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци по места. В тази връзка всеки заинтересован производител имаше възможност да вземе участие в заседанията.


По време на всички срещи, включително и на днешните заседания в Габрово и в Търговище, се осъществява дебат относно условията за допустимост по схемите за обвързано подпомагане за животни, плодове, зеленчуци и зеленчуци оранжерийно производство.


Популяризират се добрите практики и възможностите за развитие. Експерти от Областните дирекции „Земеделие“ оказват съдействие при кандидатстването по различни схеми за държавни помощи, както и за текущи и предстоящи приеми по мерките от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.


Дневният ред на заседанията включва и изслушване на земеделските стопани по възникнали проблеми на местно ниво и предприемане на мерки за решаването им.