С добри резултати приключи жътвата на рапица в Добричка област.

Готов ли е земеделският сектор за камара?

Земеделските стопани са прибрали средно 319 кг/дка от общо 66 000 дка. В земеделска кооперация „Възраждане“ в село Паскалево отчитат от маслодайната култура по-високи от средните резултати.

„Приключихме жътвата на рапица с близо 350 кг/дка“, съобщи председателят на стопанската структура Нели Стоянова. „С оглед на засушаването през цялата 2020 г. и сушата по време и след сеитба, това беше компромисна рапица. От 1500 дка оставихме 920 дка. На фона на всичко това и на неблагоприятните пролетни студове, постигнахме невероятен добив“, смята производителката.  

Цената на зелено на рапицата достигна до 1100 лв./тон през пролетта и началото на лятото. „Това беше факторът, който ме накара да направя компромис и да оставя посевите. Колкото и малко да реколтираш, при по-висока цена балансът е друг. Наистина имаше сделки на 1100 лв./тон, но аз не съм привърженик на изкупуване на зелено на маслодайни култури“, уточни Нели Стоянова.  По думите й изкупната цена на рапицата в момента е в зависимост от показателите и последните оферти към кооперацията са били 0,95-1,00 лв./кг.  

През последните години интересът към маслодайната култура в Добруджа е на приливи и отливи най-вече заради сушата по време на сеитба. Цената на рапичното зърно е един от факторите, който провокира вниманието на земеделските стопани и може да върне рапицата в сеитбооборота на земеделските стопанства. В Добруджа е имало сезони, през които площите с рапица са достигали 300-330 000 дка. Сега са 5 пъти по-малко. 

„Рапицата носи първите бързи средства. При тази култура продажбите не могат да чакат и да се търси цена например през януари“, категорична е Нели Стоянова.