За растително защитни разтвори е необходима чиста вода. Ако е варовита се неутрализира с 1 кг амониева селитра на 100л вода. Преди зареждане на пръскачките разтворите се филтрират през фина цедка или тензух. При приготвяне на работните разтвори от течни препарати резервоарът на пръскачката се налива 2/3 с вода.Необходимото количество от препарата се разбърква в отделен съд с вода, след което се сипва в пръскачката и се долива останалото количество вода.

При работа с прахообразни препарати за получаване на хомогенизиран разтвор е необходима двустепенна подготовка. Първо се приготвя т.н. маточен разтвор. Той се получава в отделен съд, като към измереното количество от препарата се добавя по малко вода с постоянно разбъркване, докато се получи концентриран разтвор - кашица. Същата се разрежда до получаване на суспензия, получената смес се добавя в резервоара на пръскачката, разбърква се и се долива с вода както при течните препарати.

При комбиниране на листни микроторове с препарати за растителна защита, разтворът от листните торове се добавя последен в пръскачката.

При подготовка на комбинирани работни разтвори е необходимо да се ползва таблица за смесимост или се прави тест.
Приготвените работни разтвори трябва да се изпръскат веднага.

След работа с пестициди пръскачките се измиват с чиста вода. Ако са прилагани хербициди за предотвратяване на възможността от остатъчни количества върху други чувствителни култури, пръскачката се промива с Агроклин - 1%, или 1%-ов разтвор на хлорна вар, белина, сода бикарбонат или амониева селитра.