Минималният праг на субсидиите, които подлежат на връщане при нарушение, се повишава от 100 евро на 250 евро, реши парламентът.

Фермер призна: Взимал съм неправомерно субсидии

Депутатите приеха окончателно на второ четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, които са свързани главно с финансовите корекции. 

Поправките се наложиха след решение на Върховния административен съд (ВАС), че приетата преди четири години от изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) методиката за корекциите е незаконна.

Документът е бил подписан от Румен Порожанов, докато е бил начело на фонда. Покрай скандалите за субсидирани къщи за гости, които се използват като частни вили,  възникнаха тревоги, че заради пропуск в закона нарушителите няма да бъдат наказани.

Парламентарното мнозинство реши днес вземанията на ДФЗ, които възникват въз основа на административен акт или административен договор, да се събират по реда на Данъчно осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Промените в закона изрично посочват, че изпълнителният директор на ДФЗ взима решенията за финансови корекции, като също има право да делегира тези правомощия на свой заместник.

Освен това законът постановява, че изпълнителният директор одобрява със заповед правила за определяне на размера на възстановяваната безвъзмездна финансова помощ, като се отчита тежестта на допуснатото нарушение.

Измененията ще важат и за предишния програмен период 2007-2013 г. Така санкциите от ЕС – например заради неправомерно използване на къщи за гости, ще трябва да бъдат платени от некоректните получатели на субсидиите, а не от данъкоплатците.