Както стана ясно преди дни, тютюнопроизводителите ще получат подкрепа в размер на 3 млн. лв. по схемата de minimis. Решението за предоставяне на държавната помощ е взето на редовно заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). 

Изкупни цени на млякото

Средствата са гласувани с Регламент (ЕС) № 1408/2013 от 18 декември 2013 г., изменен с Регламент (ЕС) № 316/2019 за подпомагане на регистрираните тютюнопроизводители за част от разходите за производство.

Допустими за подпомагане са тютюнопроизводителите, включени в Регистър на тютюнопроизводителите за 2021. Кандидатите по схемата трябва да имат вписани количества реализирана продукция в Регистъра на тютюнопроизводителите за 2020 г. 

Приемът на заявления за подпомагане се очаква да бъде открит до края на настоящата година. Помощта ще се предостави в началото на 2022 г., поради достигнат национален лимит по de minimis за настоящата година и невъзможност за изплащане на подпомагането през 2021 г.

Общият размер на предоставените на едно лице или предприятие помощи по схема de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 25 000 евро за период от три последователни финансови години.
 Предстои ДФЗ, съвместно с компетентните дирекции в МЗХГ, да изготвят указания за предоставяне на помощта.