Приеми по инвестиционни мерки, подпомагане на млади фермери и малки стопанства от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г., ще бъдат отворени с предимство през 2021 г. Това стана ясно по време на заседание на Комитета по наблюдение на Програмата.  

Променят сроковете за доказване на продукция

Те ще бъдат финансирани със средства от инструмента „Следващо поколение ЕС“ по Плана за възстановяване на ЕС за справяне с въздействието на кризата COVID-19 и последиците от нея и бюджета, определен за преходния период 2021-2022 г. след приемането на Регламента за определяне на някои преходни разпоредби, съобщават от земеделското министерство (МЗХГ).

Според ведомството подмерките 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ са едни от най-атрактивните. Като такива са определени и подмерките 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ и 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“. 

През следващата година се предвижда по подмерки 4.1 и 4.2 да отпадне подхода, при който приоритетно се подпомагаха проекти, изпълнявани на територията на селски район. 

Предлага се насърчаване подкрепата за проектни предложения в обхвата на така наречените чувствителни сектори. 

„Ще се финансират проекти за инвестиции, свързани с напояване, околна среда, внедряване на дигитални технологии, автоматизиране на работните процеси. Насърчава се и подкрепата към кандидати, които имат затворен цикъл на производство чрез преработка на собствени суровини. Посредством насочването на помощта към признати групи и организации на производители се цели и подпомагането на по – голям брой земеделски производители“, казват още от МЗХГ.