Парламентът прие на първо четене Бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2022 г. (ДОО), според който минималният осигурителен доход на земеделските стопани се увеличава на 710 лв.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

129 народни представители гласуваха „за”, „против“ бяха 92 и „въздържали се“ – 0. От управляващата коалиция подкрепиха проектобюджета на финансовия министър, като изтъкнаха „добрия социален ефект от него”. 

Беше прочетено становището на Асен Василев и Румен Гечев от БСП, изразено в Комисията по бюджет и финанси: „Изключително порочна практика е един сектор в икономиката на страната, като селското стопанство, да е с мнимална работна заплата от 410 лв., което е под линията на бедността - 413 лв. Тук става въпрос за честен и единен подход към всички работещи в държавата, а ако земеделските производители и тютюнопроизводителите изпитват затруднения, то те следва да бъдат подпомогнати целево от Министерството на земеделието, а не чрез политика по минималните доходи на Бюджета.”

От "Демократична България" подходиха с резерви към рязкото увеличение на осигурителния доход за земеделските производители и заявиха, че „може би е добре това да става по-плавно”, но фокусът на изказванията им бе насочен по-скоро към несъгласие с увеличението на максималния осигурителен доход, който ще засегне силно IT сектора.

Ирена Димова от ГЕРБ пресметна, че фермерите, които освен за пенсия се осигуряват и за майчинство, ще трябва да плащат месечно 90,77 лв. повече. Увеличената вноска за девет месеца ще доведе до плащане общо на 817 лв. „Ако пчелар гледа 10 кошера, от всеки изкара по 40 кг мед и при изкупна цена от 6 лв./кг, ще изкара от труда си 2400 лв. Същевременно за осигуровки и данъци той трябва да плати 2394 лв., ще му останат чисто 6 лв.”, допълни тя.

Десислава Танева подчерта, че увеличението ще засегне 1/3 от регистрираните земеделски стопани, което може да ги принуди да влязат в сивия сектор, като изтъкна, че по статистика доходността, която генерират земеделските стопанства в България през 2021 г., е отрицателна. От партията заявиха, че ще направят предложение между двете четения за движението на минималния осигурителен доход на земеделските производители – около 70% от минималната работна заплата, който кореспондира със средния доход на един зает в земеделска дейност. Това означава не повече от 500 лв. минимален осигурителен праг.

Против увеличената осигурителна тежест за фермерите се обявиха от ДПС. „Вие посягате на около 30 000 земеделски производители. Това означава тези хора да не се осигуряват и да не получават субсидиране от държавата”, каза Севим Али, а Хасан Адемов заяви, че е грешно схващането на управляващите, че земеделците са електорат на ДПС.

Депутатите решиха още срокът за предложения между първо и второ четене на проектобюджета да бъде съкратен на пет дни.