Европейският съюз (ЕС) забрани окончателно 16 нелоялни търговски практики, с които цели да защити по-добре европейските фермери, малките и средни предприятия от големите промишлени търговци и групи, пише Politico.eu.
 
 
Снощи Европейския парламент (ЕП) и ЕС постигнаха споразумения за нелоялните практики. Общо 16 недобри търговски практики ще бъдат забранени.
 
Както Фермер.БГ вече писа нелоялните търговски практики включват забавяне или анулиране на поръчки в последния момент на малотрайни продукти, например. Мерките ще се прилагат за всички участници във веригата на хранително-вкусовата промишленост, чийто световен оборот е под 350 милиона евро и ще касаят дистрибуторите, преработвателните предприятия, търговците на едро, кооперативите и организациите на производителите. 
 
снимка: © Twitter
 
"В ЕС съществуват доброволни мерки като Инициативата за веригата за доставки и въпреки че тези инициативи са добре дошли и насърчават промяната на поведението в хранителната верига, беше призната необходимостта от общи правила на ЕС за гарантиране на равнопоставеност на производителите", каза Mairead McGuinness, член на ЕП, по повод договореността.
 
"Настояваме земеделските производители да получават справедлива цена за произвежданото от тях и да бъдат признати заради ключовата роля, която играят в нашето общество", добави от своя страна Elizabeth Köstinger, министър на земеделието в Австрия.
 
Еврокомисарят по земеделие Фил Хоган също взе отношение по темата:
 
„За първи път в историята 3 европейски институции се договориха за правила на европейско равнище. Всичко това, да се засили позицията на земеделските производители в хранителната верига. Какъв страхотен завършек на 2018 година“, коментира Хоган в Twitter.