Австралийски фермери може да се похвалят с голямо постижение. Те успяха да съберат първата реколта пшеница, която е била наторявана с частици от преработени алкални батерии, информира agro.24tv.ua.

Успешно разпръскване на торове

Резултатите от любопитния експеримент са положителни. Затова работата по проекта ще бъде продължена. Инициатор на разработката е компанията Lithium Australia NL, която публикува резултатите от полевите изпитания на уникалните минерални торове. Те съдържат микрочастици манган, получени от преработката на алкални батерии, излезли от употреба.

През юни 2020 г. компанията натори почвата на тестово поле, а през декември бе събрана първата реколта. След като бе изследвана, учените установиха, че тя показва добро усвояване на мангана от зърното.

Особеност на торовете, получени по пътя на смесването на моноамониев фосфат с метален прах, който съдържа манган и цинк, е бавното освобождаване на хранителните вещества за растенията.

Компанията Lithium Australia планира да предостави резултатите от полевите тестове на производители на торове. Тя ще продължи да изследва качествата на преработените батерии в качеството на суровина за комплексни торове.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Какво предлагат експертите при старта на пролетната вегетация?

Ангел Вукодинов: Започнах да се замислям каква почва оставям на децата си

Овце умрели от разпилени изкуствени торове?