Добивите от лавандула са с почти 50% по-слаби от миналогодишните, предвид климатичните условия и дъждовете, които валяха през месец юни, когато трябваше да бъде 40 градуса и да цъфне. Това каза за Фермер.БГ Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК). 
 
Голяма част от насажденията изгниха, а друга част са с доста влошено качество. По-притеснителното е, че и показателите не са много добри. Да кажем, че са около едно средно качество“, посочи Андреева. 
 
Има разлика между добитата реколта в Южна и Северна България, разбира се, и то най-вече в качеството на маслото. Въпреки това индустрията на ароматерапията търси и масло с по-ниски показатели, така че има и пазар за него, смята Андреева и подчерта, че търсенето на лавандулово масло с високо качество е много голяма. 
 
 
Заради увеличаването на площите с тази култура в Северна България, през последните години се появиха и предприемачи, които изградиха нови дестилерии. 
 
„Над 40 са вече дестилериите  в Северна България. За сравнение, в Южна България общо са 42“, посочи Андреева. Тя обясни, че в района на Шумен и Добрич има няколко много модерни и изградени по всички правила дестилерии – по френски модел, дори машините са докарани от Франция, но има и такива, които тя сравни с казани за ракия. 
 
„Дори да се използва качествена лавандула, качеството на маслото няма да бъде на ниво, ако се вари в такива казани. Все пак има БДС стандарт и той трябва да се спазва.  Освен това е важно суровината да е от един сорт, защото те зреят по различно време. А ако влезе един комбайн да жъне, той събира всичко, особено в големите ниви на север, без значение узряло ли е или не“, отбеляза Андреева и допълни, че остава проблем и качеството на разсада, тъй като има големи неясноти около това откъде е той и какъв е.  
 
Розите
„За розата очаквахме, че ще се продаде останалото количество от миналата година и тази година ще има недостиг, но от друга страна имахме една пре пребогата реколта. За наша радост, освен това, има и много високо качество на маслото, което се получи. Очаквахме и с лавандулата да бъде така, но както казват, човек предполага, господ - разполага“, посочи Гергана Андреева. С това добро качество пък нашите производители на розово масло се надяват да имат конкурентно предимство пред колегите им от Турция. 
 
Освен това има интерес от страна на азиатския пазар за българско розово масло, но не както се очаква за козметичната индустрия, а в т.нар. хранителни добавки.
 
„С клинични изследвания се доказва, че розовото масло има приложение по отношение на сърдечно-съдовата дейност, чернодробната функция и т.н. и все повече ще намира приложение в тази негова фармакологична полза“, отбеляза Андреева. 
Тя коментира и залитането на доста от земеделските стопани към отглеждането на маточина
 
 
„Това доведе до едно свръх предлагане и то два пъти повече, отколкото пазара в световен мащаб може да поеме и има интерес.
 
Маточината се търси основно от фармацевтични компании  като суровина. Най-вече става въпрос за препарати, които са свързвани с успокоение на нервни състояния и е съставка на различни таблетни и други форми. Т.е. има си определен таргет за него. Имаше едно залитане и поради това има количество, което не е реализирано“, обясни Андреева.
 
Именно заради това тази година производството е по-ниско и пазарът ще се успокои и ще навлезе в мащабите, които са консервативна величина, смята изпълнителният директор на БНАЕМПК.