85% от жътвата на рапица в област Шумен е приключила, съобщават от Областната земеделска дирекция, предаде БНР.

Противно на очакванията, чакаме по-високи добиви от пшеницата

Близо 5 хил. дка са пропадналите площи с рапица в района. Засети с културата са общо над 77 хил. дка. От тях производителите са добили 16 хил. тона, като средният им добив се изчислява на 250 кг/дка.

Продължава прибирането и на реколтата от тритикале, като обработените площи към момента са 74%. Общо за засети 4400 дка.

Средно от декар земеделците изкарват 355 кг тритикале. Прибрани общо са 1164 тона от четирите общини в Шуменско, в които се отглежда тази култура – Шумен, Венец, Каспичан и Нови пазар.

В другия край на България – Радомир, стопаните приключиха с жъненето на маслодайна рапица. Според данните на Областната дирекция по земеделие, цитирани от БТА, реколтирани са 2590 дка със среден добив от 230 кг/дка.

В Радомирско общата площ с рапица е 6200 дка, като повече от половината, 3609 дка, са пропаднали заради сухата есен. 

Освен Радомир в Пернишка област има още две общини с насаждения от рапица – Трън и Перник. В Трънско са ожънати 9,7% от 5200 дка, а в Перник още не са започнали с прибирането на реколтата.

На последния Консултативен съвет по зърното земеделският министър Десислава Танева определи годината за зърнените култури като по-добра като количество и качество от предходната. Статистиката сочи, че добивът на пшеницата е с 8,7% повече спрямо 2018 г., а на ечемик – с 8,3%.