Според последните оперативни данни на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) прибраните количества грозде (винено и десертно) от тазгодишната реколта са повече на годишна база. Продукцията от орехи също се е увеличила, отчитат експертите. На какво се дължи това?

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

Въпреки по-малкото реколтирани площи, към 11 ноември реколтата от винени лозя у нас възлиза на 202 674 тона, което е с 7,7% повече от миналогодишната. Ръст има и в средния добив на културата – 617 кг/дка (над 12% увеличение). При десертните сортове също има подобрение тази година, сочат данните. Добитите количества към момента са 15 813 кг/дка, което е с 1,4% повече на годишна база.

Първенец в скока на производството този сезон обаче са орехите. Те бележат ръст над 21% при среден добив от 121 кг/дка.

От ведомството отчитат, че добрата реколта се дължи както на по-високите средни добиви, така и на повечето реколтирани площи.

Веднага след орехите се нареждат сливите – също с увеличени площи тази година. От тях са прибрани към момента 62 295 тона. И ябълките и малините са повече тази година, се отчита в анализа. Първата култура бележи спад в реколтираните площи, но въпреки това се забелязва минимален ръст в производството. Малините пък са първенец в скока на средните добиви при трайните култури – със 17,1%, достигайки до 363 кг/дка. Засега производството на круши изостава с 1,6% спрямо година по-рано, заявяват от ведомството.