Учени от Калифорнийския университет, САЩ, установиха, че по време на суша гроздето няма нужда от прекалено много поливане, за да се развива нормално, без да намаляват добивите от него или качеството му, информира propozitsiya.com.

Френските винопроизводители се върнаха в 1977 г.

Изследването дава отговор на лозарите как може да смекчат последствията от сухото време. Този проблем е актуален в последните години, особено в Калифорния, която изпитва остър дефицит на вода.

Резултатите от изследването показват, че лозарите може да използват 50% от водата, която обикновено насажденията поемат, без това да се отрази върху вкуса на гроздето, цвета му или съдържанието на захар.

По думите на водещия автор на изследването Каан Куртурал, професор по лозарство, „това е важно откритие“. Земеделците може да използват информацията за да планират следващия вегетационен период.

Всички се безпокоят какво ще стане през следващата година.

Учените са изследвали нивото на напояване и качеството на грозде сорт Каберне Совиньон на тестово поле в долината Напа в продължение на два вегетационни сезона – дъждовния през 2019 г. и силно сухия през 2020 г. Те обърнали внимание на количеството изпарена вода от лозята. Така всяка седмица учените правили тестове с компенсиране на част от загубената вода – 25%, 50% или 100%. Накрая било установено, че компенсация от 50% е най-полезна за запазване на вкусовия профил и добивите от грозде.  

Повечето червени сортове грозде ще реагират по същия начин на намаляването на водата за напояване..

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

От терена до лозето: Футболисти, които произвеждат вино

Лозари, започва сключването на договори по мярката за кризисно съхранение

От бранша: Родното грозде е достигнало френските цени