Нова мярка „Събиране на реколтата на зелено“ е включена в Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (2019–2023 г.), съобщи земеделският зам.-министър Лозана Василева по време на конференция „Българското вино в XXI век“. 

Гроздето в Бургас се търгува по половин левче

Идеята на тази мярка е засегнатите от кризата гроздопроизводители да могат да отстранят неузрялото грозде от стопанисваните от тях площи.

„Мярката ще се прилага от 2020 г. само в случай на кризисна пазарна ситуация, която води до дисбаланс в търсенето и предлагането на суровина в сектора“, уточни експертът. 

Промените в Националната лозарска програма предвиждат още да се увеличи финансирането по мярка „Популяризиране в трети държави“. Тя ще нарасне до 80% от допустимите разходи. 

„Осигурено е национално съфинансиране по мярката под формата на държавна помощ в размер на до 30% от допустимите разходи. Така държавната помощ допълва финансирането от Европейски фонд за гарантиране на земеделието, който покрива до 50% от допустимите разходи“, обясни Василева.

По думите й за мярка „Инвестиции в предприятия“ е предвидено разширяване на обхвата на допустимите дейности. 

„Включени са строително-монтажни работи в предприятието, без да се допуска финансиране на създаването на изцяло нови предприятия. Поради това максималната стойност на един проект е увеличена от 600 хил. на 800 хил. евро“, коментира земеделският зам.-министър.

По данни на Изпълнителната агенция по лозата и виното засадените площи с винени лозя са над 61 ха, като всяка година се увеличават. През 2019 г. се отчита ръст на регистрираните винопроизводители, който до момента е 282 в сравнение с 2018 г., когато бяха 268.

„По предварителни данни тази година преработеното грозде е 126,2 млн. кг, а произведеното вино ще е приблизително 90,8 млн. литра. Климатичните условия през годината способстваха количеството на произведеното грозде тази година да е с около 15 % по-малко, но е с много добро качество и показатели“, допълни Лозана Василева.