Наложеното ембарго от страна на Русия за земеделски стоки от ЕС, безспорно е водеща тема за цяла Европа, включително и за България, която има пазари в Руската федерация.
 
Ситуацията ни накара да погледнем на нещата от друг ъгъл и да си представим какво би се случило теоретично, ако България въведе ембарго за земеделски стоки от Европейския съюз и от трети страни...!?
 
Традиционното българско земеделие и животновъдство ще възкръснат!
 
Отново пазарите и магазините ще бъдат заредени само с български плодове и зеленчуци, търсенето ще се увеличи, а оттам и производството ще нарасне, без да има нужда да се конкурира с високосубсидираните гръцки плодове и зеленчуци, както и с нелоялния и често контрабанден внос на тези от Македония и Турция.
 
Българските производители на яйца ще реализират спокойно, без да бъдат смазвани от евтиния полски внос.
 
Щандовете за месо ще предлагат качествено българско месо, а не дълбокозамразено аржентинско или ирландско говеждо.
 
Големите търговски вериги, ако не закрият обектите си в България, ще напълнят щандовете с качествена родна ппрукция, която да замести „пластмасовите“ домати, пипер, моркови и краставици от Испания, както и опасните за здравето на потребителите чушки – внос от Йордания, които съдържат пестициди над допустимите граници. Българският чесън отново ще заеме мястото си на пазара измествайки китайските хибриди. 
 
Ще спре да ни „залива“ германско, датско и холандско мляко, и българското овче, козе, биволско и краве мляко отново ще имат конкурентен пазар.
 
При такова ембарго и съответните външни реакции, единствено би пострадало зърнопроизводството ни, което е експортно ориентирано. Това обаче би стимулирало структурни промени в замеделието у нас, което да доведе до формирането и развитието на повече стопанства от среден тип и по-голяма диверсификация на отглежданите култури. 
 
Всичко това би оказало дългосрочно положително влияние не само върху икономиката на България, развитието на селските райони, но и върху здравето на потребителите. 


Какво е Вашето мнение? Коментирайте под новината!

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!