Мярката за бране на зелено на розов цвят е комуникирана като възможност между Министерството на земеделието и бранша, но никой не може да поеме отговорност, че ще се случи. В момента нямаме достатъчно основание да я поискаме от ЕК, защото трябва да изчакаме да приключи кампанията, заяви за Агри.БГ Христо Николов – председател на Професионална асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ).

Мярката за розовия цвят е като развален телефон между бранша и министерството

Това, което се коментира и за което предстои да бъде искано разрешение от ЕК, е да бъде разплатено обезщетение като национална помощ в размер на 50% от производствените разходи за килограм розов цвят на база на статистически данни. А те показват следното.

„Средният добив на маслодайна роза е 314 кг/дка. Средните производствени разходи за килограм розов цвят преди бране са около 0,60 лв./кг. На тази база сме комуникирали с държавата 50% от тези производствени разходи – или 30 ст. фиксирана сума, да бъдат дадени като подкрепа на хората, които няма да берат“, обясни Николов и допълни, че за целта ще им бъде създаден протокол преди началото кампанията. 

За да бъде платена такава помощ, фермерите трябва да изрежат храстите си на собствена отговорност, риск и желание, и да подадат декларация, че няма да берат. Това обаче няма да им гарантира, че ще получат подкрепа. След края на кампанията на база на доказани спадове в продукция и продажби, Министерството на земеделието може да изиска от Европа подкрепа в размер на 90-100 лв./дка.

„Кампанията свършва на 25 юни. Информацията в регистъра на розопроизводителите се подава до 31 юли. От 1 август нататък на база на данни в регистъра може да започне да се работи върху едно такава мярка. Ако се договори с ЕК, тези 90-100 лв./дка могат да стигнат до производителите в края на септември – октомври“, уточни председателят на ПАРБ.

За финал той за пореден път акцентира, че всеки производител трябва да вземе решение сам за себе си. За да може държавата да потърси такава подкрепа от Европа, трябва има ясни доказателства, че розите не са реколтирани през настоящата кампания.