Ще имаме още една кралица в нашето портфолио! Ще сеем още един сорт българска пшеница! Това сподели с радост Милена Минчева, която заедно със семейството си се е насочила към биологично отглеждане на зърно в Житницата на България. В землището на община Генерал Тошево върху 500 дка фамилията залага пшеница, царевица, слънчоглед и фасул. 

Слънчогледът не отстъпва от високите си цени.

И двата сорта пшеница, на които разчитат, са подходящи за екологично производство, и двата са създадени в Добруджа. Новото попълнение е селекция на Добруджанския земеделски институт. Сеитбата на новата реколта предстои, сега на дневен ред е да приключат стопанската година с последната култура в полетата си.

„Успоредно с прибирането на царевицата ще започнем и подготовката на сеитбената кампания“, допълни производителката. През това лято те са прибрали биологично произведеното зърно от пшеница, като добивите са наполовина от средните за областта от 625 кг/дка. Стопаните са доволни, тъй като този тип производство има редица специфики. 

„Когато гледаш земята както трябва, без наторяване, без химия, без натискане на самото зърно да ражда повече, без излишно третиране, тогава тя се отплаща. Искам да отбележа нещо изключително важно за нас – прибрахме зърно с много високо качество. Това се дължи на биологичното отглеждане на пшеницата“, доволна е Милена.  

Освен че семейството притежава сертификат за биологично земеделие от 2018 г., през август т.г. получава и дългоочаквания документ за био мелница. „За нас е важна не само първичната продукция, но и преработката. Търсим добавена стойност, разширяваме хоризонти. Започваме да създаваме една общност от съмишленици, от биопроизводители“, радва се Милена и споделя за съвместната работа с производител на лимец от региона.

„Ние се стремим не само към производство на здравословни храни, а работим с мисъл за природата. Това дава резултат и той се вижда на нашите полета“, допълва чаровната дама. Работата им не остава незабелязана и в стопанството вече е гостувала делегация от Армения. Предстои втора среща за обмен на информация за биологичното отглеждане на зърно.